fasadtvätt illustration av markant skillnad på träfasad.

Fasadtvätt kan betydligt påverka skicket på din fasad. Fasaden är det första intrycket besökarna får av ditt hus, så det är viktigt att hålla detta område rent hela tiden. Fasadrengöring är processen att upprätthålla utsidan av ett hus ren från smuts, fläckar, grus, lera, etc. De flesta fasader är tillverkade av material som sten, glas eller trä, men det finns också fasader av aluminium eller stål. Fasaden kan bli smutsig på grund av många skäl, väder, olika föroreningar eller vanligast en kombinationen av de två. De kan orsaka färgblekning och negativt påverka utseendet på hela huset. I kombination med fasadtvätt rekommenderas ofta att man även utför taktvätt och efterbehandling för en långvarig och betydande nykänsla.

Innehåll:

  • Fasadtvätt pris
  • Pris per kvm
  • Hur gör man?
  • När kan man måla efter fasadtvätt?
  • Vad innehåller tvätten?

Vad är fasadtvätt?

Det finns olika tekniker för att rengöra en fasad och de beror främst på det material som fasaden är gjord av. 

Glasfasadrengöring, kan du använda naturligt rengöringsmedel eller en rengöringsprodukter och blanda dem med vatten. Använd en trasa, doppa den i blandningen och bli sedan av med allt överskott. Applicera den på en fasad och rengör försiktigt. Om du hittar några ihållande fläckar, kan du använd använd alkohol eller aceton, beroende på hur rädd du är om din fasad. I många fall rekommenderar vi att man anlitar ett proffs. 

Stenfasadrengöring kan du skapa ditt eget rengöringsmedel genom att blanda vinäger och diskmedel med varmt vatten. Ta en svamp eller en borste, doppa den i blandningen och skaka sedan av allt överskott. Använd svampen eller en borste för att skrubba stenen och skölj den sedan med varmt vatten. Om du vill ha ännu bättre resultat, använd ett specialdesignad automatisk borste på en medelhög hastighet för att rengöra hela fasaden. Upprepa hela processen några gånger tills du får önskat resultat. 

Träfasader har ofta mossa och alger, så du bör börja med att ta bort det först. Blanda diskmedel och varmt vatten. Ta en mjuk borste för att applicera blandningen på fasaden och skrubba den försiktigt. Skölj hela fasaden med vatten och upprepa processen flera gånger om det behövs. ​

stor fasad med fönsterlinor.
högtryckstvättning av fasad.

Olika typer av fasadbehandlingar, olika innehåll

Liksom taktvätt kan vi även vid fasadbehandling använda förutom vatten och kemikalier finns det också slipande behandling. Slipande behandling innebär metoder som slipning, slipning eller blästring. De rekommenderas dock inte starkt eftersom de kan ta bort inte bara smuts utan även yta från din fasad. 

Kemiska rengöringsmedel omfattar vanligtvis två typer av rengöringsmedel, syrabaserade rengöringsmedel och alkaliska rengöringsmedel. Syrabaserade rengöringsmedel används ofta för betong, granit och stenar, medan alkaliska rengöringsmedel används med fördel på polerad granit, marmor och kalksten.

Förutom handskrubbning finns det också en trycktvättsteknik som professionella fasadrengöringstjänster använder. Denna teknik är snabb, extremt effektiv och miljövänlig. Det innebär användning av högtryckstvättar för att rengöra fasaden och ta bort smutsen. Viktigt är att man när man skall använda denna typ av fasadtvätt, vet vad man gör så att man inte skadar fasaden. Vi rekommenderar att du talar med ett proffs innan.

När kan du måla efter en fasadtvätt?

När du har rengjort din fasad, kanske du undrar hur lång tid det tar innan du kan måla den igen. Om du har använt tryckbrickor kan det ta flera dagar innan fasaden torkar. Du vill inte tillämpa färgen på en våt yta så det är bäst att ha tålamod. Efter rengöring finns det flera andra tekniker som fasadrengöringstjänster använder såsom skrapning, reparation av skador, slipning etc. Se till att följa alla dessa tekniker, och först då kan komma till målningsbiten. 

Fasadrengöring och tvättpris varierar stort i landet och kan ta dig allt från några kronor per kvadratmeter, till tusenlappar per vägg. Kontakta oss för att få det absolut bästa priset du kan få för din fasadrengöring! ​​